Roelants en de Bom: Een Verademing

Een verademing op pagina 5 van de NRC van gisteravond. Carolien Roelants schrijft daar over de internationale strijd tegen de kernwapenprogramma’s van Noord-Korea en Iran onder de kop “Dwars”. Van dwarsliggen of een dwarse mening verkondigen.

“Dwars”… In een Nederlandse krant is zoiets meestal een aanwijzing dat iemand een politiek correcte mening gaat geven, maar op een verongelijkte, “dwarse” toon. Een bekende techniek is om in je column eerst een denkbeeldige idioot te introduceren (bijvoorbeeld iemand die alles goedpraat wat moslims waar ook ter wereld uitspoken) en dan vervolgens die halve zool af te branden. Intussen suggereert de tekst (daar zit het echte talent van de columnist) dat wij hier in Nederland omringd worden door precies dit soort gekken. De columnist daarentegen behoort tot de minderheid die nog durft te zeggen waar het op staat.
Een iets geavanceerdere vorm van deze columnistiek zijn de dwarse artikelen van Thierry Baudet over de Europese Unie. Je schept een karikatuur van de EU (met deftige termen want je hebt niet voor niets gestudeerd) en toont vervolgens aan dat deze karikatuur hoognodig de prullenbak in moet. Veel lezers, onder wie ik zullen overigens dat laatste beamen.

Carolien Roelants schrijft in haar stuk niet op dwarse maar eerder op een vrij luchtige toon. Freewheelend bijna, door de zware internationale diplomatie van “scherpe veroordelingen”, “ondermijning van regionale stabiliteit”, de noodzaak van “dialoog en consultatie” en “vastberadenheid en waakzaamheid”. Noord-Korea heeft midden deze maand een kernproef uitgevoerd. Persoonlijk ken ik niemand die zich daar werkelijk druk over maakt. Misschien komt dat door het gevoel van totale vervreemding dat zich van je meester maakt als je de Geliefde Leider zijn volk de weg ziet wijzen naar de vruchtbare velden aan de horizon. Een papperig ventje van tussen de dertig en zestig jaar oud in een padvinderspak waarmee je je in de jaren vijftig volstrekt belachelijk zou hebben gemaakt. Maar toen hadden wij hier al weer voldoende aardappelen op ons bord. Voor des Leider’s volk liggen die nog aan de horizon.

Carolien Roelants breekt op elegante wijze een paar eierschaaltjes. 1. De internationale protesten tegen de atoompolitiek van Geliefde Leider horen thuis in de “divisie van zouteloze veroordelingen”. 2. Tussen Noord-Korea en Iran wordt met twee maten gemeten. 3. Een Iraanse kernproef zou, volgens dreigementen in Jeruzalem tot een storm van Israëlische raketten leiden. 4. Een belangrijk verschil tussen beide landen is dat Iran in de buurt van Israël ligt. 5. Iran heeft geen bom en geniet dus niet de voordelen van de hogere divisie van de zouteloze veroordelingen.

Het fenomeen van de column trekt veel Baudets aan en geeft soms een Roelants de vrijheid om ons te verrassen.

Jan Schnerr
19 februari 2013

20130226-124212.jpg

Plaats een reactie